Ce impact va avea iluminatul inteligent asupra orașului viitorului?
Iluminatul inteligent în orasul viitorului
Până în 2050, doi din trei oameni de pe pământ vor numi un oraș acasă.
Orașele de astăzi consumă mai mult de 70% din aprovizionarea cu energie a lumii – o cifră care va crește în timp.
Asistăm la o urbanizare globală fără precedent și la expansiunea rapidă a clasei de mijloc în economiile emergente.
Acest lucru a sporit îngrijorările cu privire la furnizarea sigură și fiabilă de energie la prețuri accesibile, impactul asupra mediului, cum ar fi emisiile de gaze cu efect de seră, schimbările climatice și pierderea biodiversității și lipsa de materiale, alimente și apă.
Până la mijlocul acestui secol, vor trăi 6,5 miliarde de oameni în orașe, de la 4 miliarde astăzi.
Drept urmare, eficiența resurselor avansează rapid pe agendele sectorului privat și public.
De asemenea, corporațiile și guvernele trebuie să dezvolte strategii pentru o lume în care resursele naturale și energia devin din ce în ce mai rare și costisitoare.
Iluminatul reprezintă 19% din consumul total de energie electrică din lume.
Aproape două treimi din această energie este utilizată pentru iluminatul clădirilor comerciale și publice din orașe, cu alte 15% care se îndreaptă către iluminatul stradal.
Multe produse LED pentru exterior și interior disponibile deja în comerț oferă orașelor lumină de înaltă calitate, durabilitate și economii semnificative de energie electrică în intervalul de 50-70%.
Iluminatul inteligent, conectat oferă cantitatea potrivită de lumină exact acolo unde este nevoie și când este nevoie, permițând autorităților municipale să economisească costurile de energie și întreținere și să reducă intensitatea luminoasă atunci când este nevoie.
Orașele trebuie să ofere străzi mai sigure atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni și, deși deseori trecute cu vederea, iluminatul poate contribui enorm în acest sens.
La același nivel de lumină, mai mult de 80% dintre oameni se simt mai în siguranță cu o lumină albă strălucitoare decât cu soluțiile tradiționale de iluminat stradal.
Deoarece este cea mai apropiată apropiere de lumina soarelui reală, lumina albă este considerată mai autentică și mai confortabilă.
Nivelurile sale ridicate de luminozitate percepută și culoarea superioară înseamnă, de asemenea, că șoferii, bicicliștii și pietonii pot observa posibilele pericole mai ușor.
În medie, economiile de energie de 40% sunt posibile doar prin trecerea la tehnologii de iluminat eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi LED-urile.
La nivel global, aceasta înseamnă economii potențiale de aproximativ 128 miliarde EUR (140 miliarde USD) în costul redus al energiei electrice sau 670 milioane tone CO2 (producția anuală echivalentă a 642 centrale electrice).
Mai mult decât atât, iluminatul inteligent poate servi drept platformă pentru o gamă largă de inițiative IoT care, în rezumat, pot crea un oraș inteligent.
Sistem de telegestiune pentru orașul inteligent al viitorului
În acest context, soluția TNT iLight permite reglarea automata și de la distnțăa a iluminatului stradal, generand astfel economii majore de energie electrică.
Prin intermediul unui modul de control conectat la internet, fiecare stâlp de iluminat comunică cu celelalte în timp real, iar informația poate fi monitorizată printr-o aplicație smart ce poate fi gestionată chiar și de pe un telefon mobil.
Prin intermediul soluției de telegestiune propuse, sistemul de iluminat este controlat de la distanță, cu posibilitatea setării programului de funcționare si a intensității luminioase în funcție de anotimp, ore, cartiere, condiții meteo, trafic, etc.
Platforma TNT iLight poate fi integrată la nivelul întregului oraș și permite integrarea altor aplicații și servicii care să creeze baza infrastructurii smart city.
Numeroase echipamente și senzori se pot conecta la rețeaua de iluminat public inteligent pentru a îmbunătăți viața locuitorilor și pentru a contribui la mentinerea un mediu mai sigur și mai curat : camere CCTV de supraveghere video și trafic rutier,butoane de panică, acces point-uri WIFI, senzori de poluare, detectoare de zgomot, senzori de trafic, sezori de lumină, senzori de mediu, senzori poluare, infrastructura pentru încărcare vehicule electrice etc.
Te invităm la o discuție telefonică sau online pentru a discuta despre soluția TNT iLight și cum putem crea infrastructura necesară unui smartcity.
Ne găsiți la numărul de telefon 0752 593 066- Florin Ghiriti.
fghiriti@tnt-light.ro